Érdemes az alábbi alapszabályokat tanulmányozni és a saját gyakorlatunkra átültetni.
Nem mindegy, mit hogyan és hol tárol!
- A maradékot tegye rögtön a hűtőbe vagy a fagyasztóba! A polc külső felébe tegye, így nem feledkeznek meg róla.
- Mindig azt egye meg először, amit előbb betett!
- Tegye előre a közeli lejáratú termékeket a hűtőben! Ha valamiből többet tárol, figyelje arra, hogy először a korábbi lejáratút használja el! Figyeljen a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időre!
- Ne zsúfolja teli a hűtőt!
- Meleg ételt ne tegyen be a hűtőbe (párásodás, energiafogyasztás)
- Hetente nézze át az élelmiszereket, és ami már nem tűnik jónak (szag alapján), dobja ki!
- Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
Fontos a megfelelő hőmérséklet
- Ellenőrizze a hűtője hőmérsékletét egy hűtő hőmérővel.
- A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen állítva, a fagyasztó pedig -18°C vagy az alatt. Fagyasztáshoz tippeket következő cikkünkben olvashat >>>
- Negyedévente, vagy akkor, ha bejegesedett a hűtőszekrény fala vagy a mélyhűtő, takarítsa ki!
Mit hol tároljunk a hűtőben?
- A hűtőtéren belül nem egyforma a hőmérséklet, emiatt ideális, ha a hűtőnk alsó polcán a nyers húsok, hal, tojás kap helyet!
- A sajtot, felvágottakat helyezzük a középső polcra, legfelülre a maradékokat és kész ételeket!
- A szószok, vaj, tejek, italok kerüljenek az ajtón lévő belső tárolóba!
- A zöldségeket, gyümölcsöket tároljuk külön, az alul található rekeszekben!
- A fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcán hagyjuk este kiengedni!
Hogyan tároljunk a hűtőben?
- A kész ételeket mindig fedje le (a szagok miatt)!
- A romlandó ételeket, mint a hús, jól be kell csomagolni, hogy megtartsák minőségüket, és hogy a húslé ne folyhasson más élelmiszerre.
- A hűtő hajlamos az étel kiszárítására. A húst és a halat tárolja légmentesen vagy jól csomagolja be fóliával!
- Az élelmiszereket úgy helyezze el a polcokon, hogy ne érjenek hozzá a hűtőszekrény hátsó falához!
Miben tároljunk?
- A polipropilénből készült edény (jele: PP vagy 5) betehető a mikróba és a mosogatógépbe,
- Nem túl vékony, erős felépítésű – hogy sokáig használhassa,
- Vákuumszelepes a teteje – a tető megnyomásával könnyen lehet vákuumot létrehozni,
- Dátummutató és/vagy címkézhető – hogy emlékezzen, mikor és mit tett bele,
- Szilikon tömítés a peremnél – hogy a vákuum tartós legyen.