Főzés

A főzés során érdemes szem előtt tartani az alábbi tanácsokat, hogy elkerüljük a főztünk későbbi kidobását. Sajnos a Nébih kutatása szerint készételből dobunk ki Magyarországon a legtöbbet. Ilyenkor nemcsak az Ön főzéssel töltött ideje és energiája végzi a kukában, hanem az alapanyagok termeléséhez, csomagolásához és szállításához felhasznált természeti erősforrások is!

  • Alapvetően a közeli lejáratú termékekben gondolkodjon, azokra alapozza a főzést!
  • Sokat tehet a pénztárcájáért és az élelmiszerpazarlás ellen, ha a közeli lejáratú termékeket a hűtő első sorába pakolja. Könnyebb velük a tervezés, és nem felejtődik el a termék.
  • Ha figyel a lejárati időre, az élelmiszer nem jár le a felhasználás előtt.
  • Rendszeresen nézzen körül, hogy milyen tartós élelmiszerek vannak otthonában. Kombinálja őket a rövid lejáratú élelmiszerekkel.
  • A fonnyadó zöldségeket adja leveshez vagy egytálételhez, vagy készítsen egészséges turmixot belőlük.
  • Túlérett gyümölcsökből remek házi fagylalt készíthető, de felhasználhatók süteményekhez, édességekhez.
  • Ha a gyorsan romlandókat nem tudja felhasználni, fagyassza le!
  • Neveljen saját fűszereket, akár az ablakpárkányon! Olcsóbb és finomabb a friss.

Figyeljen az adagokra!

  • Gondolja végig, hány felnőtt és hány gyerek fog étkezni, mennyire lesznek éhesek, általában mennyit esznek. Ne adjon túl nagy adagokat! Több lesz a maradék, ráadásul nem egészséges túl sokat enni.
  • Figyelje a csomagoláson található adagolási instrukciókat!
  • Főzés előtt mérje ki az adagokat. Használjon praktikus mérő eszközöket! Próbálja minden alkalommal ugyanazt a mérési módszert használni – így gyorsan megtanulható, hogy mennyi fogy el. Egy felnőtt adagja általában negyed csésze rizs, 100g tészta (azaz egy 500g-os tészta csomag ötöde). Az adagok kiméréséhez plusz segítség: porciókalkulátor itt (angol nyelven).
  • Ha nem biztos a dolgában, inkább készítsen egy picit többet. A maradékot tegye a hűtőbe másnapra, vagy a fagyasztóba későbbre! Ha viszont gyakran marad étel a tálban az étkezés végén, főzzön kisebb mennyiséget!

Szeressük a maradékot!

Magyarországi adatok alapján a kukában landoló ételek legnagyobb része a kidobott készétel. Nem mindent, de sokféle élelmiszert lehet komposztálni. Bővebben a komposztálásról >>>

Kis odafigyeléssel és kreativitással a maradékokból isteni új étel készíthető másnapra. Kísérletezzen Ön is! Egyre több platform osztja meg maradékból készült ételek receptjeit. Íme, egy gyors gyűjtés: