Fagyasztás

Nem sok olyan élelmiszer van, amit ne lehetne lefagyasztani! Egy angol kutatás megkérdezettjei arról számoltak be, hogy 11 napra elegendő élelem van a fagyasztójukban. De sokan azt is bevallották: átláthatatlan és túlzsúfolt a fagyasztójuk, és sokszor évekre bent felejtenek dolgokat. És Ön?

Praktikus tanácsok a fagyasztáshoz

  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni! A fagyasztó olyan, mint egy STOP gomb. Megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól.
  • Sok időt takaríthat meg, ha egyszerre többet főz (pl. tésztaszószból), és a maradékot lefagyasztja.
  • Mindent, amit betesz, címkézzen fel. A címkén szerepeljen a lefagyasztás dátuma, a doboz tartalma, esetleg az adagok száma.
  • A fagyasztó ajtaján (vagy valahol a közelében) vezessen egy leltárt: ebbe írja fel, amikor betesz valamit, és húzza ki, amikor kivette. Így mindig pontosan tudni fogja, mi minden van a fagyasztóban.
  • Hús fagyasztásakor használja az eredeti csomagolást vagy fagyasztáshoz ajánlott fóliát.
  • Ha a húst a hűtőben olvasztja fel, akkor újrafagyaszthatja főzés előtt vagy után.
  • Nagyobb húsokat, halakat stb. darabokra vágva fagyasszon, adagonként csomagolva.
  • Minden héten vagy hónapban tartson „fagyasztó napot”, amikor a fagyasztó tartalmát főzi meg és fogyasztja el. Így mindig lesz hely újabb jelölteknek. Ez különösen nagyobb ünnepek előtt praktikus.
  • A kenyér könnyen a szemetesben végzi. Vásároljon kisebb darabokat, a nagyobbakat pedig szeletelve tegye a fagyasztóba!
  • Bizonyos ételeket jobb, ha sosem teszünk a mélyhűtőbe vagy a fagyasztóba, mert nem csak az állaguk, de az ízük is megváltozhat, nem is beszélve a megjelenésükről: tojás, tejtermékek (sajt, tejföl, túró, tejszín), krumpli, magas víztartalmú zöldségek (saláta, uborka, zeller, retek), habcsók, mázas sütemények.
  • Még a leggondosabb ételkészítés és maradéktárolás mellett is előfordulhat, hogy az eltett ételeink romlásnak indulnak. Hogy ne az asztalnál érjen bennünket kellemetlen meglepetés, már melegítés közben, de legkésőbb tálalás előtt szgoljuk és kóstoljuk is meg az egyes fogásokat!
  • A tárolhatóság idejét az egyes ételek jellege határozza meg, de általános szabály, hogy ha 4-5 napnál tovább szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le a maradékot. Az egyes élelmiszerek ajánlott tárolási idejét a tudományos szakirodalom alapján a Nébih az alábbi táblázatban foglalta össze, amit akár a hűtőre is ki lehet tenni.

Nem mindegy az sem, hogy a megvásárolt élelmiszerek hogyan és mennyi idő alatt jutnak otthonunkba. Erről bővebben itt olvashat >>>