Vásárlás előtt

Az étkezések megtervezése az egyik legjobb módja az élelmiszer-hulladék és így a pénz megspórolásának. Azok, akik nem terveznek, sokszor túl sokat vásárolnak, így több élelmiszert dobnak ki. A tervezéssel időt is spórolhat.

Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család.

Cetli

  • Írjon cetlit a vásárlás előtt! Ezzel az impulzusvásárlás ellen is védekezik.
  • Nézze meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben, a kamrában, hogy ne vásároljon olyasmit, ami már van!
  • Kérdezze meg a többieket, hogy mit szeretnének enni a héten.
  • Készítsen heti menüt, és a hiányzó alapanyagokat vegye fel a vásárlási listára!

Bevásárló lista készítéséhez külön is segítünk! Kattintson ide.

Ismerkedjen meg a hűtője és a fagyasztója tartalmával!

  • Ha tudja, hogy mi van a hűtőben és a fagyasztóban, sok pénzt spórolhat. Mert felhasználja, ami mindjárt lejár (így nem kell kidobni), mert nem vesz olyat, ami még van (így nem romlik meg a felesleg).
  • Szóval rendszeresen nyissa ki a hűtőjét, és vegye számba a tartalmát!
  • A hús az egyik legdrágább étel (és a környezeti lábnyoma is ennek a legnagyobb), ennek különösen ügyeljen a lejárati idejére, rendszeresen ellenőrizze!
  • Pakolja előre, ami nemsokára lejár! (A tejtermékeket például gyakran a hűtő hátsó felében felejtjük.)
  • Először azokat fogyassza el vagy főzze meg, amiknek közelebbi a lejárata.
  • Ha közeli a lejárati idő, és nincs idő megenni, akkor tegye a fagyasztóba!

Mi legyen mindig a kamrában és a hűtőben?

  • Tartson mindig a kamrában olyan tartós (szárított, fagyasztott, konzerv) élelmiszereket, amiket szívesen fogyaszt a család. Ezek sokáig elállnak, így maradékokkal kombinálva bármikor felhasználhatja őket új ételek készítéséhez.
  • Mindig vegyen újat ahelyett, amit felhasznált.
  • Tarthat például egy ellenőrző listát a kamra/polc ajtaján, amire felfirkantja, amit felhasznált. A listát ellenőrizze, amikor a vásárláshoz a cetlit készíti!

A kamrában mindig legyen például:

- rizs - olaj, ecet
- tészta - kukorica konzerv
- dió, mandula, mogyoró - konzerv tonhal
- méz - konzerv vagy sűrített paradicsom
- fűszerek, leveskocka - savanyúság
- liszt - száraz bab, lencse
- mustár, ketchup, majonéz
(ha már nyitva van, a hűtőbe kell tenni!)

A (mély)hűtőben mindig legyen például:

- vaj - tej
- tojás - mélyhűtött mexikói zöldség
- tejföl - mélyhűtött hal és hús
- sajt - mélyhűtött sóska vagy spenót