Szeressük a maradékot!

Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni! Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolhatunk.

Tegye el és használja fel a maradékot, varázsoljon belőle új fogást!

  • A maradékokat adagonként tegye el dobozokba. Ha pár napon belül nem fogy el, fagyassza le!
  • A legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni.
  • Újramelegítéskor legalább 75°C-ra forrósítsa fel.
  • A legkisebb maradékot is össze lehet turmixolni a kisbabának vagy gyerekadagként tálalni másnap.
  • Elképesztő, hány fogás készíthető egy csirkéből: ha csirkesült van vasárnap, a maradékból remek rízseshúst készíthetünk, vagy szendvicsbe tehetjük. Ha van ideje, a csontokat megfőzheti húslevesnek.
  • Könnyen készíthetünk leveseket a maradékokból. A maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és használjuk kis adagonként.
  • Ugyanezt tehetjük az üveg alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.
  • A maradék zöldséget turmixolva tésztaszószhoz is felhasználhatjuk.
  • A megszáradt kenyérből készítsünk kenyérkockát. Feldarabolás után tegyük a sütőbe barnulásig. Légmentes dobozban öt napig eláll, de le is lehet fagyasztani.
  • A száraz kenyeret le is turmixolhatjuk, így házi zsemlemorzsát kapunk.
  • A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatjuk turmixgéppel. Ezek jó adalékok mindenféle édességhez, pudinghoz.
  • Ha lehet, hogy megmarad a saláta egy része, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak hozzá. Öntet nélkül ugyanis sokkal tovább eláll a saláta. Másnap használhatjuk köretként, vagy kerülhet szendvicsbe.
  • Étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

További tippek és receptek itt.

És angolul tudóknak és tanulóknak itt:

www.leftoverchef.com

www.lovefoodhatewaste.com

www.kitchenhintsandtips.com/leftovers.html