Mit hol?

Zöldség

  • A legtöbb zöldség a hűtőben vagy sötét, hűvös helyen (pl. kamrában) tárolandó.
  • Uborka, répa, gyökérzöldségek: meg kell őrizni nedvesség-tartalmukat. Ha ráncosodik, tegye a hűtőbe egy edényben, amibe kis vizet tölt. Sárgarépa így egy hétig is eltartható.
  • A penészes zöldségek a környékükön levő többi élelmiszer megromlását is gyorsítják. A penészesedő darabokat válogassa ki!
  • Rendszeresen takarítsa a hűtő fiókjait, polcait ecetes vízzel.
  • A megmaradt zöldségeket párolva, turmixolva egy tojástartóban lefagyaszthatja. Később ezek kiválóan használhatók szószok, levesek készítéséhez.
  • A paradicsomot lefagyaszthatja polietilén zacskóban. Ezt később paradicsom-konzerv helyett használhatja pl. szószokhoz.
  • A saláta papírzacskóban éli túl legjobban az idő múlását.

Gyümölcs

  • A banánt a többi gyümölcstől elkülönítve tárolja, mert a banán által kibocsátott gáz gyorsítja az érési folyamatot.
  • A már felvágott gyümölcsre citromlevet öntve megelőzheti a barnulást.
  • Ha már érett, tegye a gyümölcsöt a hűtőbe, így tovább tart.
  • Válogassa ki a megromlott almákat! Egy romlott alma az összes többit is elronthatja. Válogassa külön a gyorsabban megérő gyümölcsöket.

Kenyér

  • Papírzacskóban vagy légmentes edényben tárolja.
  • Ha közeledik a lejárati ideje, szeletelve fagyassza le. Pirítva kiváló lesz!
  • A lefagyasztott kenyeret a hűtőből kivéve spriccelje meg egy kis vízzel, majd melegítse át a sütőben.

Tojás

  • Tárolja a hűtőben.
  • A tojás élettartamának meghosszabbításához főzze 10 percig, majd tegye a hűtőbe. Később megeheti magában, salátában vagy szendvicskrémként.
  • A tojásfehérjét le lehet fagyasztani. Írja rá az edényre, hogy hány tojás fehérjéje van benne! Szobahőmérsékleten hagyja felolvadni.

Tej és tejtermék

  • Tárolja a hűtőben (kivéve, ha kibontatlan tartós tej).
  • A tejszínt lefagyaszthatja, például lezárható zacskóba tett jégkocka-tartóban. Ezek a kis kockák jól használhatók levesek és szószok krémesítéséhez. Főzéskor fagyottan tegye a meleg folyadékba, és lassan melegítse.
  • A sajtot csomagolja fóliába vagy légmentes edénybe.
  • Sajtot hűvös helyen kell tárolni, lehetőleg a hűtő alsó részében. Pár naptól akár több hónapig is változhat az eltarthatóság a fajtától függően.
  • Kemény sajtokat, pl. parmezánt vagy trappistát reszelve le is fagyaszthatja. Később ezt használhatja pl. szószokban, átsütött tésztán, rántottában.

Hús és hal

  • Húst és halat a hűtőben kell tárolni.
  • Főzés előtt és után is lefagyasztható, de csak egyszer! Ha lefagyasztja, azután főzi, akkor főzés után már ne fagyassza!
  • Felengedés után nagyon fontos a megfelelő átforrósítás. Győződjön meg róla, hogy középen is tűzforróra melegedett az étel! Csak egyszer melegítse újra.