Mit hol?
Zöldség
- A legtöbb zöldség a hűtőben vagy sötét, hűvös helyen (pl. kamrában) tárolandó.
- Uborka, répa, gyökérzöldségek: meg kell őrizni nedvesség-tartalmukat. Ha ráncosodik, tegye a hűtőbe egy edényben, amibe kis vizet tölt. Sárgarépa így egy hétig is eltartható.
- A penészes zöldségek a környékükön levő többi élelmiszer megromlását is gyorsítják. A penészesedő darabokat válogassa ki!
- Rendszeresen takarítsa a hűtő fiókjait, polcait ecetes vízzel.
- A megmaradt zöldségeket párolva, turmixolva egy tojástartóban lefagyaszthatja. Később ezek kiválóan használhatók szószok, levesek készítéséhez.
- A paradicsomot lefagyaszthatja polietilén zacskóban. Ezt később paradicsom-konzerv helyett használhatja pl. szószokhoz.
- A saláta papírzacskóban éli túl legjobban az idő múlását.
Gyümölcs
- A banánt a többi gyümölcstől elkülönítve tárolja, mert a banán által kibocsátott gáz gyorsítja az érési folyamatot.
- A már felvágott gyümölcsre citromlevet öntve megelőzheti a barnulást.
- Ha már érett, tegye a gyümölcsöt a hűtőbe, így tovább tart.
- Válogassa ki a megromlott almákat! Egy romlott alma az összes többit is elronthatja. Válogassa külön a gyorsabban megérő gyümölcsöket.
Kenyér
- Papírzacskóban vagy légmentes edényben tárolja.
- Ha közeledik a lejárati ideje, szeletelve fagyassza le. Pirítva kiváló lesz!
- A lefagyasztott kenyeret a hűtőből kivéve spriccelje meg egy kis vízzel, majd melegítse át a sütőben.
Tojás
- Tárolja a hűtőben.
- A tojás élettartamának meghosszabbításához főzze 10 percig, majd tegye a hűtőbe. Később megeheti magában, salátában vagy szendvicskrémként.
- A tojásfehérjét le lehet fagyasztani. Írja rá az edényre, hogy hány tojás fehérjéje van benne! Szobahőmérsékleten hagyja felolvadni.
Tej és tejtermék
- Tárolja a hűtőben (kivéve, ha kibontatlan tartós tej).
- A tejszínt lefagyaszthatja, például lezárható zacskóba tett jégkocka-tartóban. Ezek a kis kockák jól használhatók levesek és szószok krémesítéséhez. Főzéskor fagyottan tegye a meleg folyadékba, és lassan melegítse.
- A sajtot csomagolja fóliába vagy légmentes edénybe.
- Sajtot hűvös helyen kell tárolni, lehetőleg a hűtő alsó részében. Pár naptól akár több hónapig is változhat az eltarthatóság a fajtától függően.
- Kemény sajtokat, pl. parmezánt vagy trappistát reszelve le is fagyaszthatja. Később ezt használhatja pl. szószokban, átsütött tésztán, rántottában.
Hús és hal
- Húst és halat a hűtőben kell tárolni.
- Főzés előtt és után is lefagyasztható, de csak egyszer! Ha lefagyasztja, azután főzi, akkor főzés után már ne fagyassza!
- Felengedés után nagyon fontos a megfelelő átforrósítás. Győződjön meg róla, hogy középen is tűzforróra melegedett az étel! Csak egyszer melegítse újra.