Hűtés, fagyasztás

Hűtés

  • A maradékot tegye rögtön a hűtőbe vagy a fagyasztóba! A polc külső felébe tegye, így nem feledkeznek meg róla.
  • Az újabban beszerzett dolgokat hátra kell tenni, hogy a régebbiek fogyhassanak el hamarabb.
  • A romlandó ételeket, mint a hús, jól be kell csomagolni, hogy megtartsa minőségét, és hogy a húslé ne folyhasson más élelmiszerre.
  • Ellenőrizze a hűtője hőmérsékletét egy hűtő hőmérővel. Az ideális hőmérséklet a hűtőben 1-5°C között van. Ha ennél magasabb, az étel gyorsabban megromlik.
  • Megfelelően tartsa karban a hűtőt és a fagyasztót. Rendszeresen engedje le, ha kell. Ez segít, hogy megfelelően hűtsön, és energiát is spórol vele.
  • Egy rendben és tisztán tartott hűtő átláthatóbb, így kevesebb élelmiszer-hulladéka lesz.
  • A hűtő hajlamos az étel kiszárítására. A húst és a halat tárolja légmentesen vagy jól csomagolja be fóliával.

Fagyasztás

Nem sok olyan élelmiszer van, amit ne lehetne lefagyasztani!

Egy angol kutatás megkérdezettjei arról számoltak be, hogy 11 napra elegendő élelem van a fagyasztójukban. De sokan azt is bevallották: átláthatatlan és túlzsúfolt a fagyasztójuk, és sokszor évekre bent felejtenek dolgokat. És Ön?

Néhány tanács fagyasztáshoz:

  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni! A fagyasztó olyan, mint egy STOP gomb. Megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól.
  • Sok időt takaríthat meg, ha egyszerre többet főz (pl. tésztaszószból), és a maradékot lefagyasztja.
  • Mindent, amit betesz, címkézzen fel. A címkén szerepeljen a lefagyasztás dátuma, a doboz tartalma, esetleg az adagok száma.
  • A fagyasztó ajtaján (vagy valahol a közelében) vezessen egy leltárt: ebbe írja fel, amikor betesz valamit, és húzza ki, amikor kivette. Így mindig pontosan tudni fogja, mi minden van a fagyasztóban.
  • Hús fagyasztásakor használja az eredeti csomagolást vagy fagyasztáshoz ajánlott fóliát.
  • Ha a húst a hűtőben olvasztja fel, akkor újrafagyaszthatja főzés előtt vagy után.
  • Nagyobb húsokat, halakat stb. darabokra vágva fagyasszon, adagonként csomagolva.
  • Minden héten vagy hónapban tartson „fagyasztó napot”, amikor a fagyasztó tartalmát főzi meg és fogyasztja el. Így mindig lesz hely újabb jelölteknek. Ez különösen nagyobb ünnepek előtt praktikus.
  • A kenyér könnyen a szemetesben végzi. Vásároljon kisebb darabokat, a nagyobbakat pedig szeletelve tegye a fagyasztóba!

Hűtés, fagyasztás: meddig?

Az alábbi táblázatban feltüntettük, hogy

  • mennyi ideig marad fogyasztható az élelmiszer a hűtőben, illetve
  • mennyi ideig marad jó minőségű az élelmiszer a fagyasztóban (mivel a fagyasztóban az élelmiszer bármeddig biztonságosan tárolható, így itt csak a minőség megtartásról beszélünk).

Használjon hűtőhőmérőt a megfelelő hőmérséklet biztosításához.


Mennyi ideig tarható a hűtőben, fagyasztóban?

Élelmiszer

Típus vagy részletek

Hűtés
(1-5 °C)

Fagyasztás
(-15 °C)

Sertés, marha, bárány, borjú

Friss

darált, húspogácsa, pörkölthús, egyéb (nyelv, máj, szív, vese, belsőségek)

1-2 nap

3-4 hónap

borda, szeletek

3-5 nap

4-12 hónap

töltött

1 nap

nem fagyasztható könnyen

Maradék

pörköltek is

3-4 nap

2-3 hónap

Szalonna, bacon

 

7 nap

1 hónap

Csirke, pulyka, egyéb szárnyas

Friss

csirkemell, töltött

1 nap

nem fagyasztható könnyen

darált, vagdalt, aprólék

1-2 nap

3-4 hónap

darabok

1-2 nap

9 hónap

egész

1-2 nap

1 év

Maradék

pörkölt-féleségek

3-4 nap

4-6 hónap

rántott húsok

1-2 nap

1-3 hónap

apróhús főzve vagy sütve

3-4 nap

4 hónap

apróhús szószban, lében

3-4 nap

6 hónap

Tojás

Friss

héjában

3-5 hét

ne fagyassza

tojássárgája, tojásfehérje

2-4 nap

1 év

Maradék

rántotta, tojásos egytálétel, quiche

3-4 nap

2 hónap

keménytojás

1 hét

nem fagyasztható könnyen

Virslik, felvágottak

Kemény

szalámi, kolbász

2-3 hét

1-2 hónap

Nyers

marha, csirke, sertés, pulyka

1-2 nap

1-2 hónap

Felvágott

szeletelt

3-5 nap

1-2 hónap

Hal és tengeri herkentyű

Friss

hal

1-2 nap

3-8 hónap

kagyló, rák

1-2 nap

3-12 hónap

Maradék

hal és tengeri herkentyű

3-4 nap

3 hónap

Egyéb

Fagyasztott készételek

„mélyhűtött”

ne tárolja olvasztva

3-4 hónap

Majonéz

bolti, „felnyitás után hűtve tárolandó”

2 hónap

ne fagyassza

Egyéb maradék

szósz és húsleves

3-4 nap

2-3 hónap

pizza

3-4 nap

1-2 hónap

levesek és raguk

3-4 nap

2-3 hónap

töltelék

3-4 nap

1 hónap

Saláta

tojásos, csirkés, sonkás, tonhalas (bolti vagy otthoni)

3-5 nap

nem fagyasztható könnyen

Az információ forrása: USA Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszerbiztonsági Hivatal