Élelmiszerszegénység és magasabb árak

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

Az élelmiszer-termelés globális piaccá, globális rendszerré vált. Minden mindennel összefügg. A Kisújszálláson kidobott élelmiszer jó eséllyel csökkenti az etiópiaiak jóllakásának esélyét.

A kidobott élelmiszer csökkenti a rendelkezésre álló készleteket, felnyomja az árakat (a fejlődő országokban is), így kevésbé lesz elérhető a gabona a szegény és alultáplált emberek számára a világ közeli és távoli részein. Ha kevesebb ételt dobunk ki, akkor kevesebbet kell vásárolni.


Ha kevesebbet vásárolunk, akkor csökken az összes kereslet, és ez hozzájárul az élelmiszer árának csökkenéséhez. Ez pedig lehetővé teszi, hogy azok is hozzájussanak az élelmiszerhez, akik eddig nem tudták megfizetni.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése tehát olcsóbbá teszi az ennivalót, ezáltal hozzájárul az élelmiszer-szegénység csökkenéséhez.

Az alultápláltak aránya a világ országaiban (%)

Forrás: www.fao.org/hunger/en/

Élelmiszerszegénység