Az okok

Miért, hol és hogyan keletkezik ez a rengeteg kidobott élelmiszer?

Az élelmiszerlánc minden állomásán keletkezik hulladék a farmoktól a villánkig.

  • A gazdag országokban (így Magyarországon is) az élelmiszer-hulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, azaz mi dobjuk ki.
  • A fejlődő országokban a megfelelő technológia és infrastruktúra hiánya miatt az élelmiszer-hulladék 40%-a a földeken, a betakarítást követően és a feldolgozás alatt keletkezik.
  • A gazdag országban fejenként és összesen is sokkal több élelmiszer-hulladék keletkezik, mint a fejlődő országokban.
  • Mind a gazdag, mind a szegény országokban az elveszett hulladék 10-15%-a szállításkor és a tároláskor keletkezik.
  • Ahogy az emberek gazdagabbá válnak, egyre több húst, tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, amik gyorsabban és könnyebben romlanak.

Tehát:

  • Bár a népesség-növekedés miatt fontos az élelmiszer-termelés növelése, a gazdagabb országokban a termelési oldal hatékonyságának növelése nem oldhatja meg a problémát, ha a fogyasztók továbbra is annyi ételt dobnak ki, mint most.
  • Nincs más megoldás: a háztartásoknak, a fogyasztóknak tisztába kell kerülniük az élelmiszer-hulladék jelentőségével, és változtatniuk kell szokásaikon.
Az élelmiszer-hulladék keletkezése az élelmiszerláncban, az EU-ban